Aanbevelingen

“De Verspiegeling is een hele fijne organisatie met betrokken docenten die meerdere soorten theaterproducties aanbieden. De groep voelde elk jaar als een soort tweede familie. Door het intesieve werk aan het stuk wordt je heel close met elkaar.”

Laura, deelneemster productiecursus


“Bij De Verspiegeling werk je op een leuke, ontspannen manier toch heel serieus naar een hoge kwaliteit voorsteling.”

Koen, deelnemer productiecursus


“Als je spelverdieping zoekt in een gemoedelijke maar professionele omgeving kom naar De Verspiegeling.”

Maaike, deelneemster productiecursus


“Super. Lekker komen spelen!”

Linda, deelneemster productiecursus


“Verkennen, ontdekken, leren wat je leuk vindt en leuk gaan vinden wat je leert. Bij De Verspiegeling kan dat, op een laagdrempelige manier.”

Rosanne, deelneemster regiecursus


“Leuk theater met bevlogen docenten.”

Michiel, deelnemer regiecursus


“Een sfeervol klein theater, met ruimte voor intiem contact met het publiek. Zowel voor, na en tijdens de voorstelling. Ondanks de kleine speelruimte biedt de indeling met een heuse tribune een heel professioneel en prettig werkbaar geheel.”

Petra, deelneemster productiecursus


“De betrokkenheid van de docenten bij onze productie was erg goed. Elly is creatief en in staat tot motiveren en stimuleren, hanteert de juiste vorm van feedback geven.

Simone, deelneemster productiecursus


“Aantrekkelijk was de variatie aan spelopdrachten en het enthousiasme van de docent.”

Tom, deelnemer spelverdiepingscursus


“Regisseur weet mensen te bewegen meer uit zichzelf te halen en is gedreven een goed stuk neer te zetten. Dat motiveert en geeft veel vertrouwen. Verder zorgt ze voor voldoende lol en ontspanning. Af en toe streng zijn doet ze goed.”

Margriet, deelneemster productiecursus


“De Verspiegeling heeft een heel eigen sfeer waar je je snel thuisvoelt. Met je ‘tijdelijke familie’ ga je het avontuur van een cursus of voorstelling aan en dat is best spannend. Maar de docenten helpen je daardoor heen, waardoor je veel plezier hebt en nieuwe dingen leert.”

Simone, deelneemster productiecursus


“Laagdrempelig, gezellig, fijne sfeer. Veel geleerd vooral improvisatie. Goed voor zelfvertrouwen van mijn zoontje. En een geweldig leuk theatertje met veel sfeer.”

Cesar,10 jaar, deelnemer kindercursus toneel


“Elly streeft zichtbaar naar individuele benadering zonder het belang van de

groep uit het oog te verliezen. Improvisatie is elke keer heel verrassend

en eigenlijk geen moment saai.

Ik vind het een ervaring op zich om met andere mensen te improviseren,

zonder ook maar iets over hun achtergrond te weten. Dat geeft ruimte en nog

meer vrijheid om te ontdekken en dingen uit te proberen. Automatisch neem

je die vrijheid vervolgens ook mee in het dagelijkse leven en dat is een

waardevolle en bijzonder prettige ervaring, naast de lol van het

improviseren op zich!”

Annemiek, deelneemster improvisatiecursus


“Ik vond het erg leuk om vanuit de rol van regisseur naar een stuk te kijken. Ook voor mijn spel bracht dat veel inzicht.”

Linsy, deelneemster regiecursus


“Een gezellige, eigentijds kunst en cultuurplein, waar door bevlogen docenten met persoonlijke aandacht, leuke cursussen over toneel, spel en speltechniek wordt gegeven.”

Debby, deelneemster spelverdiepingscursus


“De regiecursus behandelt alle facetten van de toneelregie en wordt gegeven door een erg enthousiaste, kundige en gedreven regisseur.”

Eline, deelneemster regiecursus


“Ontzettend leuk om te doen. Een avondje ontspanning en veel lol. Ik heb genoten!”

Deelneemster basiscursus


“Sprankelende opdrachten. Goede opbouw. Aandacht voor tekstgebruik of juist stil spel. Fysieke mogelijkheden om personages, situaties en locaties aan te duiden; dat was een ontdekking voor mij.”

Deelneemster basiscursus


“Na een drukke dag een nieuwe wereld binnen stappen. De boel de boel laten. Nieuwe dingen maken en samen spelen met lieve mensen.”

Deelneemster basiscursus


“Leuke en professionele manier van lesgeven.”

Deelneemster basiscursus


“Jij hebt me met de manier waarop je regisseert en hoe je tegen een stuk aankijkt uit mijn comfort zone gehaald en anders leren kijken en laten spelen. Dit heeft een heel verrassend resultaat gegeven. Heb er veel van geleerd. Ik vond wel dat we heel lang in kleine stukjes zijn gedoken waardoor ik pas na het eerste weekend het stuk echt als een geheel voelde. Maar ik ga zeker weer meedoen!”

Ineke, deelneemster productiecursus


“Het enthousiasme, de gedrevenheid en/ of de energie van Ilse

(of een andere lesgever) vond ik erg goed. Ook het geven van voorbeelden van wat je kan zeggen of doen - korte voorbeelden werkte goed.

    De locatie; de zolderzaal, was een prettige, niet-zakelijke, plek. Dat karakter heeft voor mij wel iets toegevoegd aan vrij spelen.

    Fijne feedback, daar kon ik altijd erg veel mee; mijn spel is er echt beter door geworden. De tussentijdse feedback, en vervolgens weer doorspelen, was ook erg prettig;

maakt dat je de feedback nog weer toe kan passen in je spel.”

Lise, deelneemster spelverdiepingscursus


“De Verspiegeling is een leuke, creatieve plek. De spelverdiepingscursus liet in vogelvlucht verschillende technieken aan bod komen. Veel van geleerd.”

Marloes, deelneemster spelverdiepingscursus


“Ilse geeft leuke, hele afwisselende lessen. Ze had erg nuttige feedback voor mij, waardoor mijn acteren vooruit is gegaan. Daarnaast is ze heel aardig en heeft ze humor, waardoor er altijd een fijne sfeer is.”

Anne, deelneemster spelverdiepingscursus


“Jennine is een heel apart, erg goede en zeer inspirerende docente.”

Jaap, deelnemer spelverdiepingscursus


“De docente was bekwaam, zowel inhoudelijk als procesmatig. Goed oog voor de groep. Warm. Zorgde ook voor veiligheid.

Fijn. Hele leuke ontvangstruimte. Ook leuk dat er nog gelegenheid is wat te drinken.

De ruimte boven vond ik vooral prettig vanwege de vele ruimte. Elke les starten met een bak koffie en een koekje vond ik ook heerlijk. Ook leuk dat er verschillende accessoires en verkleedkleding aanwezig is!”

Renske, deelneemster spelverdiepingscursus


“Een zeer enthousiast, warme, professionele doecnte, kon goed omgaan met deze gevarieerde groep mensen, kon omgaan met weerstand, stond open en kon toch prettig vasthouden aan haar eigen plan, was duidelijk. Ik vond haar erg goed!!!!”

Bertie, deelneemster spelverdiepingscursus


“De vrijheid en improvisatie vond ik erg fijn. Dat je niet continu aan het repeteren bent. De afwisseling.

Hele leuke, grappige docente. Ze speelt zelf ook erg leuk, mooi waar je veel ideeën uit haalt. En ze had ook hele toffe ideeën voor de voorstelling.  Leuke en fijne ruimte! Ook lekker veel gekke attributen die we konden gebruiken tijdens de lessen.”

Lisette, deelneemster in studententheaterproductie


“Er werd een goede hoeveelheid feedback gegeven. Niet te veel en niet te weinig. Het was fijn dat ik de kans kreeg om zelf dingen uit te proberen in mijn rol. Ik vond de kennismaking en de eerste paar repetities ook erg leuk.

    De planning was al vanaf het begin duidelijk. Fijn om te weten waar je aan toe bent. Vooral de planning van het voorstellingsweekend was erg goed. Dat weekend was erg gezellig en het was ook leuk om samen te eten. Repetitiedag in het weekend was ook heel nuttig, daar hebben we grote stappen gezet.”

Loes, deelneemster in studententheaterproductie


“Wat zeker moet blijven is de gemoedelijke en huiselijke sfeer van de Verspiegeling. Je voelt je welkom. Wat ook moet blijven is de manier waarop er met cursisten omgegaan wordt: eerlijk en opbouwend. Er worden goede tips gegeven.

    Er waren vrij veel improvisatieopdrachten en dat vond ik niet zo fijn. Maar dat zegt meer over mij dan over de cursus. Het is wel goed om ze te doen.

    Goede communicatie, we werden goed op de hoogte gehouden via de mail. Snel reactie.”

Katrien, deelneemster in studententheaterproductie


“Ik vond het leuk dat de opwarming niet elke week hetzelfde was, en dat we verschillende oefeningen deden. Ik kreeg voldoende feedback en als ik niet wist wat de docente bedoelde, kon ik dat gewoon zeggen. Ik had ook inspraak, als ik dat wilde, dat vond ik ook fijn.

    De 3 voorstellingen waren ontzettend leuk! En de weekenddag was gezellig. De opbouw van de avonden was ook goed, al waren er wel avonden dat er geen van jouw scenes werd gedaan. Dan moest je kijken en kon je zelf niet spelen,maar dit houd je altijd bij een productie.”

Flora, deelneemster in studententheaterproductie


“Ik vind Joost een zeer prettige docent. Hij is positief, vriendelijk. Heeft kennis van zaken en is stimulerend. Bouwt de avonden prettig op. Eerst wat lichtere oefeningen en dan het echte werk (in tweetallen, monologen)

    Prettig was: De monologen , het oefenen in tweetallen, de evaluatie die we thuis gestuurd kregen van Joost.

    Verder zou ik het fijn vinden om in een verdiepingscursus met elkaar per persoon wat aandachtspunten te bespreken en daar aan te gaan werken.”

Marijke, deelneemster spelverdiepingscursus


“Wat ik fijn vond was de verschillende technieken en dingen die we in de lessen hebben gedaan. We hebben zo van heel veel dingen kunnen proeven.

    Wat verder fijn was, was dat er altijd thee en koffie klaar stond en koekjes waren. Daardoor voel je je welkom.”

Debbie, deelneemster spelverdiepingscursus


“De informele enthousiaste manier van het leiden van de cursus door Joost vond ik erg prettig. De afstemming met de groep over de inhoud van de cursusavonden zorgde dat ik wist waar ol aantoe was en dat ik soms ook invloed had. De uiteenlopende werkvormen, de uitleg en effecten daarvan vind ik super.

    Joost had de cursusavonden steeds goed voorbereid. De thema's liepen uiteen, maar met voldoende tijd om de thema's uit te werken. Een goede verdiepingscursus.”

Margriet, Spelverdiepingscursus


“Het belangrijkste wat ik tijdens de repetities heb ervaren was de veiligheid en de rust waarin we hebben gerepeteerd. Veiligheid om je grenzen te verkennen, positieve (en soms negatieve) kritiek op elkaar te geven en de rust tijdens de repetities omdat het allemaal moest ontwikkelen en het uiteindelijk zeker goed zou komen. 

    Ik heb Elly ervaren als een integere, professionele, doelgerichte regisseur.”

Hans,  deelnemer productiecursus realistisch theater


“Goed was de personage ontwikkeling door in het begin na te denken over je doel, drijfveer, geheim, verleden. Net als aandacht voor uitspraak, stem en volume, het spelen vanuit fysiek en de keuze stuk! Ook het starten met werken met aarde, water lucht en vuur en het nadenken over wat je denkt en wat je zegt maar dit had wel wat meer terug mogen komen. De vele doorlopen aan het einde waren fijn.

    De repetitieruimte was prima, met  goede zorgen m.b.t. koffie thee, koekjes.

Lux is fantastisch om te mogen spelen! Elly’s oog voor detail, haar make up collectie om ons helemaal podium klaar te maken, de gezelligheid en het groepsgevoel backstage en het professionele licht maakten het voorstellingsweekend compleet.  

    Elly heeft een grote inzet en gedrevenheid, dat was heel prettig.”

Suzie,  deelneemster productiecursus realistisch theater


“Elly’s enorme inzet was zeer prettig. Iedere repetitie weer, stond ze er, wat er ook was gebeurd.  Verder haar eigenwijze kijk op dingen. Petje af voor hoe ze overtuigd bleef van het einddoel, zelfs bij de nodige weerstand die soms opspeelde bij spelers tijdens de repetities.

De vragen over je personage aan het begin van het proces, waren verhelderend, leerzaam, zetten je aan het denken, geven direct een bepaalde diepgang.

Oh ja, en de koekjes, laat ik die ook niet vergeten :)”

Laurien, deelneemster productiecursus realistisch theater


“Ik heb de cursus enorm gewaardeerd. In eerdere cursussen en in de aanloop naar toneelvoorstellingen, heb ik niet zoveel verschillende 'tools' gekregen als in deze cursus om je rol geloofwaardig neer te zetten. Met name je echt bewust zijn van wat je wil uitdragen met je rol en waar een scene naartoe gaat, heeft een mind switch gegeven. Ook nadenken over dat het echt een belangrijk item moet zijn/ een dilemma, om een scene richting en doel te geven, heeft verdieping gegeven.  Ik vond Karina een docente die veel mogelijkheden aanreikte om je rol te verdiepen. In haar kritieken was ze helder en opbouwend. 

    Ik was aan de cursus begonnen om nu eens niet vanuit een script te werken en meer spontaan te reageren op wat er gebeurt. Waar ik bang voor was van tevoren was dat bij 'de Vloer op' het een wedstrijdje zou worden, om wie het hardst gelachen wordt of wie het leukst is. Dit bleek gelukkig niet waar te zijn.”

Machteld, improvisatiecursus ‘de vloer op’


“We hebben leuke groep gehad....vond de voorbereiding, het enthousiasme, de feedback en de manier van lesgeven van Karine inspirerend en vol energie......ook al had ik ook wel eens een avond geen zin....ging toch en kwam toch met meer energie weer thuis!”

Emile, improvisatiecursus ‘de vloer op’


“Ik vond de lessen zeer goed. Er zat een duidelijke opbouw in en er werd veel aandacht gestoken in het uitwerken van bepaalde technieken. De opbouw klopte ook met de vooruitgang van de cursisten. Door ons te laten ervaren waar de moeilijkheid van improvisatie zit, kon ik ergens naartoe werken. Dit was erg goed opgebouwd.”

Elma, improvisatiecursus ‘de vloer op’


“Een enthousiaste en kundige docent, die uit iedereen het beste naar boven  haalde. Het was een fijne groep. Daardoor voelde ik me veilig en durfde ik meer van  mezelf te laten zien. Ik vond het een hele fijne cursus en heb veel geleerd.”

Ineke, improvisatiecursus ‘de vloer op’


“Voor mij persoonlijk was het heel fijn dat Elly direct is. Je weet precies wat je aan haar hebt, ze wind er geen doekjes om. Bij Elly voelde ik me al heel snel op mijn gemak, omdat Elly iedereen het gevoel geeft dat ze er toe doen. Elly laat ieder individu tot zijn of haar recht komen op het toneel.

    Ik vond het prettig dat Elly altijd een duidelijk plan had aan het begin van iedere repetitie, zo kun je de tijd optimaal benutten. De faciliteiten in de zaal zijn prima. De thee, koffie en koekjes maken iedere repetitie meteen gezellig!

    Ik vind het leuk dat Elly zelf veel plezier heeft in het hele proces en met alles betrokken is. Je krijgt als speler alle aspecten van een toneelvoorstelling mee. Het is niet alleen acteren, de ervaring is veel breder.

    Overigens vind ik dat Elly véél talent heeft om mooie beelden neer te zetten op het toneel en ze de gave om mij als speler mee te nemen in haar energie en passie.”

Else, deelneemster productiecursus absurd theater


“Er was een goede sfeer, het is echt leuk om te komen. De wijze waarop we tot een stuk komen, keuzeproces, is ook prettig net als het werken met de elementen. Het uitdiepen van je personage vind ik erg leuk, ook goede methodieken daarvoor.

Goed is hoe Elly tot minder discussie (gewoon doen) weet te manen. Streng zijn is goed en duidelijk wanneer mensen tekst moeten kennen. 

    Elly neemt goed leiding en staat er echt. Ze kan op een goede en concrete wijze feedback geven. Ook met name bij het geven van de tips. Elly is in staat iedereen van verschillend niveau bij elkaar te rapen en tot een geheel te maken. Vind ik erg knap.

    De structuur, opbouw van hoe ze tot een voorstelling komt is goed. Ik vond het prachtig alles, de locatie, het decor.  Mooi stuk, echt heel wat anders. Was een super weekend met een leuke groep.”

Martine, deelneemster productiecursus absurd theater


“Ik vond met name de sfeer prettig; het gevoel dat je jezelf kon zijn en niets te gek was. Ook prettig om al vrij snel een stuk te kiezen,  zodat je concreet ergens mee aan het werk bent.

De Vasim was als voorstellingslocatie helemaal super. Hard werken op de dag van de voorstelling geeft ook een goed gevoel”.

Michiel, deelnemer productiecursus absurd theater


“Ik vond het heel zinvol om goed na te denken over het karakter en de karaktertrekken van je personage. Juist als dat niet direct blijkt uit de (neven)tekst. Water, vuur, aarde, lucht kan daar zeker bij helpen. Verder vond ik het leuk en leerzaam om te experimenteren met het absurde toneel, oneigenlijk gebruik van voorwerpen etc. Elly heeft daarbij een prettige, bruikbare manier van regisseren. De aandacht voor stemgebruik vond ik ook goed.

De serieuze aanpak en soms hoge eisen vind ik positief. Ik heb het idee dat we daardoor veel leren. Elly’s aanhoudende enthousiasme is goed voor de spirit.”

Koen, deelnemer productiecursus absurd theater


“De cursus had een prettige opbouw in repetitie. Ruimte voor een warming-up, variatie in oefeningen, tijd om te spelen en ook in de pauze meestal ruimte voor wat persoonlijke zaken. Elly is heel creatief en brengt de oefeningen met verve. Het was voor mezelf altijd inspirerend oefeningen te doen die ik zelf in trainingen wel eens gebruik. En erg leuk om dit te doen met mensen die het gemakkelijk oppikken en geen of nauwelijks gene daarover hebben.

    Elly’s had grote aandacht voor details en al snel een bepaald idee over het toneelbeeld, wat overigens ook heel erg mooi was.

    Ook was het heel erg leuk om weer in Lux te mogen spelen!!!! Het was heerlijk om te voelen hoe ik tijdens de voorstellingen kon groeien in de rol en in mijn interactie met andere spelers. Zo’n weekend heeft absoluut een snelkookpaneffect. Omdat je zo gefocust bent, lever je denk ik ook meer kwaliteit in het spel.

    Ik was verrast door alle complimenten over mijn spel. Dat heeft me goed gedaan. Dank voor je enorme vertrouwen in mij Elly!”

Karien, deelneemster productiecursus realistisch theater


“Elly’s enthousiasme en energie was zeer prettig. Haar motivatie tot uitdaging van jezelf als speler, de ruimte, het verkennen van verschillende invalshoeken mbt karakters en materialen, de verschillende spelvormen en warming-ups ook.

De Vasim was een supertoffe speellocatie met een mooi visueel resultaat van voorstelling. Daarbij was de groep was echt leuk.”

Petra, deelneemster productiecursus absurd theater


“Het vrije spel, alles is goed, niks is fout- instelling. Gericht op impulsspelen. Ik vond de voorstellingen geweldig, prachtig gave locatie: echt een toevoeging aan mijn spel en rolinleving.”

Marjolein, deelneemster productiecursus absurd theater


“Ik vond de warming-up oefeningen, met name de oefeningen die de verbeeldingskracht in werking zetten en de stemoefeningen erg leuk en goed. Elly leidt dat goed, helder en op enthousiaste wijze. Ook de oefeningen met de ondertekst vond ik zinvol.  

Het spelen in Lux vond ik erg leuk en de planning die Elly daarvoor maakt is heel fijn! Dat leid en begeleid je op een duidelijke en prettige, stimulerende wijze.      

Bijzonder vind ik hoe zeer Elly, ondanks de drukte, het overzicht houdt op wat er allemaal nodig is en dit ook goed regelt.”

Sabine, deelneemster productiecursus realistisch theater


“Ben je op zoek naar een leuke theater/toneelcursus, hou je van improviseren en een tikkeltje absurditeit, dan heb je aan Elly een echte expert. Elly is een echte doener die door steeds wisselende oefeningen je in actie zet. Elke les heeft een duidelijke opbouw. Elly heeft veel ervaring als docent én als regisseur. Die combinatie maakt dat ze altijd mogelijkheden ziet om van een geïmproviseerde scène uiteindelijk iets heel bijzonders weet te maken. Ze ziet altijd het mooie van scène en weet dat om te buigen naar een leuke voorstelling. Als je als collega in de kunsten een samenwerking zoekt, dan ben je bij Elly ook zeker aan het juiste adres. Ze is een ondernemer pur sang, die kansen pakt en met haar lef en doorzettingsvermogen het onmogelijke, mogelijk weet te maken. Dus zoek je een lift? Stap dan aan boord bij De Verspiegeling. Succes verzekerd!”

Linsy, deelneemster improvisatiecursus


“Elly is een hartelijke en gedreven toneeldocente. Haar vitaliteit spat er van af.

Ze heeft een duidelijk idee over wat mooi en sprekend toneel is en kan dat goed overbrengen.”

Bert, deelnemer productiecursus


“Ik heb mijn cursus als zeer prettig ervaren, in een huiselijke omgeving met sociale mensen werk je aan een mooie voorstelling. Het begin is zoekend naar het juiste stuk waar de gehele groep het over eens is. Eenmaal gevonden zijn we hard aan de slag gegaan. De coaching van Elly is positief. Ze geeft, vanuit haar eigen ervaring en scholing, goede tips hoe je het stuk en jezelf beter kunt neerzetten.

De avonden zijn goed gevuld en de expertise van Elly maakt het geheel tot een goede cursus op goed niveau.”

Andy, deelnemer productiecursus

                            


Reacties deelnemers cursussen"Ik kwam elke woensdagavond als een leuker mens thuis volgens mijn partner"

Annemiek, deelneemster improvisatiecursus


“Bij De Verspiegeling kan je grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen aangaan.”

John, deelnemer productiecursus


“Daniëlle deed het heel leuk. En de improvisatie was heel leuk om te doen. Leuke spelvormen. Woensdagmiddag, de improvisatie toneelles met Daniëlle, is een van de leukste dingen uit mijn week.”

Marit,10 jaar, deelneemster kindercursus toneel


“Wat een goede docent! Haalt het beste uit de spelers. Is erg goed in aanwijzingen geven, spelers laten bloeien. Weet precies hoe hij de voorsteling wil.”

Marijke, deelneemster productiecursus


“Fijne afwisseling van allerlei onderdelen. Geen week is hetzelfde. Ontspannen sfeer en even helemaal uit de waan van de dag. Leuke warming-ups ook. Fijne docent die nuttige, constructieve feedback geeft. Je leert er echt wat van. En de sfeer is gewoon prettig.”

Mathijs, deelnemer improvisatiecursus